Какво да сготвя днес?

КОМПOT ОТ ПРЕСНИ (ЗАМРАЗЕНИ ) ПЛОДОВЕ



Ябълки (обелени)                                                                                  860                   602
- Ябълки (необелени)                                                                            680                   598
- Дюли (обелени)                                                                                   835                   601
- Дюли  (необелени )                                                                             680                   598
- Круши (обелени)                                                                                  820                   599
- Круши ( необелени)                                                                             680                   598
- Плодове ( замразени)                                                                            
малини,ягоди,праскови                                                                          600                   600
Вода                                                                                                        1300                 1300
Захар                                                                                                         250                   250
Винена киселина                                                                                         1                       1

Добив:                                                                                                                                              2000
Тегло на една порция                                                                                                                        200
Химичен състав:  Б –0,18,   М – 0,18,  В – 33,79,   кал. –140,97


Пресните плодове се измиват в обилно количество вода, обелват се или само се почистват
от семенната част, нарязват се на еднакви резенчета и се  накисват  в студена вода.              
Корите, семенната част и водата се варят около 15 мин след което отварата се отделя и към нея се прибавя захарта. Към подсладената вряща отвара се прибавят плодовете и се варят до омекване.
Замразените малини и ягоди се прибавят към охладения сироп.
За овкусяване може да се използва лимонова или портукалова кора (2 г за 1 порция).
Готовия компот се поднася студен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар