Агнешко месо от труп
2461 1846
- Телешко месо от труп
2580 1935
- Овнешко месо от
труп
2344 1875
- Свинско месо от труп
2122 1846
- Телешко месо
разфасовано
2037 1935
- Свинско месо
разфасовано 1943 1846
Свинска мас
150 150
- Растително масло 100 100
Прясно масло 100 100
Кромид лук - стар
200 168
Арпаджик 1000
800
Чесън
100 78
Доматено пюре 50 50
Брашно
40 40
Домати 200 176
Червено вино 100 100
Магданоз
100 70
Червен пипер
10 10
Черен пипер
3 3
Чубруца - клонли
20 20
Сол
20 20
Гарнитура (peц. № 911,)
800
Добив:
3000
Тегло на една порция:
300
Химичен състав: Б - 36,55, М - 41,36, В - 37,78,
кал. - 690
Месото (от бут, плешка или врат) се измива със студена
вода, обезкостява се и се нарязва на парченца по 25-30 г, които се запържват в
мазнината. В същата мазнина след изваждането на месото се задушава до омекване
дребно нарязаният лук, като се добавя малко вода. Слага се разреденото доматено
пюре и се задушава, докато се изпари водата, след което се прибавят червеният
пипер, част от черния пипер (на зърна) и виното . Връща се месото, залива се с
горещ бульон (да се покрие), похлупва се с капак и се задушава при бавно къкрене
(кипене) до омекване. Няколко минути преди да се снеме ястието от печката, се
прибавят запеченото брашно и част от прясното масло (запържено). Ястието се
разклаща и когато мазнината излезе на повърхността му, се отстранява от
печката. Поръсва се с дребно нарязания магданоз и до поднасянето се съхранява
на водна баня при температура на водата 60-70°.
Почистеният и измит ориз се поставя в тенджера с врящ
бульон ( 1 :3), размесен с останалото прясно масло, посолява се, похлупва се с
капак и се оставя на силен огън, докато заври, след което тенджерата се слага
във фурната, докато набъбне оризът. Готовият ориз също се съхранява на водна
баня.
При поднасяне порциите се оформят, като част от ориза се
поставя в малък навлажнен с бульон черпак и се натиска отгоре, а после се
обръща в средата на чинията. Отгоре чрез леко натискане с опъкото на черпака се
образува вдлъбнатина, подобна на гнездо, в която се cлагa част от готовия
кебап. След това се сипва сос, който да пoкриe
ориза от всички страни. Оформените порции се поръсват с
останалия смлян черен пипер и ситно нарязания магданоз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар