Най-популярни рецепти

Кебап върху ориз




Агнешко месо от труп                                                         2461                  1846
- Телешко месо от труп                                                       2580                  1935
- Овнешко месо от труп                                                       2344                  1875
- Свинско месо от труп                                                       2122                   1846
- Телешко месо разфасовано                                              2037                   1935
- Свинско месо разфасовано                                               1943                  1846
Свинска мас                                                                            150                    150
- Растително масло                                                                 100                    100
Прясно масло                                                                          100                    100
Кромид лук  - стар                                                                  200                    168
Арпаджик                                                                              1000                    800
Чесън                                                                                       100                      78
Доматено пюре                                                                         50                      50
Брашно                                                                                      40                      40
Домати                                                                                     200                    176
Червено вино                                                                          100                     100
Магданоз                                                                                 100                      70
Червен пипер                                                                            10                       10
Черен пипер                                                                                3                        3
Чубруца - клонли                                                                      20                      20
Сол                                                                                             20                       20
Гарнитура (peц. № 911,)                                                                                                     800

Добив:                                                                                                                                  3000
Тегло на една порция:                                                                                                          300
Химичен състав:  Б - 36,55,   М - 41,36,   В - 37,78,   кал. - 690

Месото (от бут, плешка или врат) се измива със студена вода, обезкостява се и се нарязва на парченца по 25-30 г, които се запържват в мазнината. В същата мазнина след изваждането на месото се задушава до омекване дребно нарязаният лук, като се добавя малко вода. Слага се разреденото доматено пюре и се задушава, докато се изпари водата, след което се прибавят червеният пипер, част от черния пипер (на зърна) и виното . Връща се месото, залива се с горещ бульон (да се покрие), похлупва се с капак и се задушава при бавно къкрене (кипене) до омекване. Няколко минути преди да се снеме ястието от печката, се прибавят запеченото брашно и част от прясното масло (запържено). Ястието се разклаща и когато мазнината излезе на повърхността му, се отстранява от печката. Поръсва се с дребно нарязания магданоз и до поднасянето се съхранява на водна баня при температура на водата 60-70°.
Почистеният и измит ориз се поставя в тенджера с врящ бульон ( 1 :3), размесен с останалото прясно масло, посолява се, похлупва се с капак и се оставя на силен огън, докато заври, след което тенджерата се слага във фурната, докато набъбне оризът. Готовият ориз също се съхранява на водна баня.
При поднасяне порциите се оформят, като част от ориза се поставя в малък навлажнен с бульон черпак и се натиска отгоре, а после се обръща в средата на чинията. Отгоре чрез леко натискане с опъкото на черпака се образува вдлъбнатина, подобна на гнездо, в която се cлагa част от готовия кебап. След това се сипва сос, който да пoкриe
ориза от всички страни. Оформените порции се поръсват с останалия смлян черен пипер и ситно нарязания магданоз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар