Най-популярни рецепти

Кебап върху пюре от патладжани




Агнешко месо от труп                                                         2461                  1846
- Телешко месо от труп                                                       2580                  1935
- Овнешко месо от труп                                                       2344                  1875
- Свинско месо от труп                                                       2122                   1846
- Телешко месо разфасовано                                              2037                   1935
- Свинско месо разфасовано                                               1943                  1846
Свинска мас                                                                            150                    150
- Растително масло                                                                 100                    100
Прясно масло                                                                          100                    100
Кромид лук  - стар                                                                  200                    168
Зелени пиперки                                                                     1000                    800
Чесън                                                                                       100                      78
Доматено пюре                                                                         50                      50
Брашно                                                                                      40                      40
Червени домати                                                                      200                    176
Бяло вино                                                                                100                     100
Магданоз                                                                                 100                      70
Червен пипер                                                                            10                       10
Черен пипер                                                                                3                        3
Патладжани                                                                          1000                      960
Сол                                                                                             20                       20


Добив:                                                                                                                                  3000
Тегло на една порция:                                                                                                          300
Химичен състав:  Б - 43,50,   М - 30,14,   В - 17,10,   кал. - 528

Месото (от бут или плешка), обезкостено, измито и нарязано на парченца по 25-30 r, се поръсва със сол и част от черния пипер (едро смлян), след което леко се запържва в мазнината (маста). В същата мазнина след изваждането на месото се прибавят последователно и се задушават лукът, нарязан на дребно, и доматеното пюре, разредено
с малко вода. Когато се изпари водата, се прибавя червеният пипер. Връща се месото, залива се с горещ бульон или вода и част от виното и се задушава, като в соса се прибавя останалата част от черния пипер (на зърна). Когато месото омекне, се добавя останалото вино. Десетина минути преди да се отстрани от огъня. ястието се поръсва с половината брашно, леко запечено, и половината прясно масло, леко запържено, разклаща се и се оставя във Фурната или на средно загрята плоча, докато мазнината излезе на повърхността. Опечените, обелени и отцедени патладжани се смилат заедно с опечените, обелени и почистени от семето пиперки и о6елените червени домати, след което се смесват с гъст сос, приготвен от останалото брашно, останалото масло и бульон, посоляват се и се подправят със счукания чесън и дребно нарязан магданоз.
При поднасяне в средата на заrрята чиния се слага купчинка от патладжановата смес, която се натиска с опъкото на черпак, и в образуваната вдлъбнатина се сипва от кебапа. Оформените порции се заливат със соса от ястието и се поръсват с дребно нарязан магданоз.ориза от всички страни. Оформените порции се поръсват с останалия смлян черен пипер и ситно нарязания магданоз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар