Агнешко месо от труп
2461 1846
- Телешко месо от труп
2580 1935
- Овнешко месо от
труп
2344 1875
- Свинско месо от труп
2122 1846
- Телешко месо
разфасовано
2037 1935
- Свинско месо
разфасовано 1943 1846
Свинска мас
150 150
- Растително масло 100 100
Прясно масло 100 100
Кромид лук - стар
200 168
Арпаджик 1000
800
Чесън
100 78
Доматено пюре 50 50
Брашно
40 40
Домати 200 176
Червено вино 100 100
Магданоз
100 70
Червен пипер
10 10
Черен пипер
3 3
Чубруца - клонли
20 20
Сол
20 20
Гарнитура (peц. № 911,)
800
Добив:
3000
Тегло на една порция:
300
Химичен състав: Б- 35,41, М- 41,10, В – 16,94, кал. - 597
Месото (от бут - шол, ябълка, пли от плешка) се измива и
обезкостява, нарязва се на парченца (по 5-6 бр. за порция) и се запържва в част
от мазнината (мас, растително масло). В същата мазнина след изваждането на
месото се задушава до омекване нарязаният на дребно лук. Прибавя се разреденото
доматено пюре. Сместа се разбърква
и се задушава, докато остане почти на мазнина. Cлагa се
червеният пипер. Връща се запърженото месо, залива се с бульон и половината от
виното, похлупва се плътно с капак и се задушава на умерен огън до
полуомекване. Прибавят се арпаджикът, който предварително е задушен в
останалата мазнина до полуомекване, обелените
и нарязани на дребно червени домати, чубрицата и
останалото вино. Няколко минути преди да се отстрани от печката, ястието се
поръсва със запеченото брашно и запърженото прясно масло, разклаща се и се
оставя да къкри, докато мазнината излезе на повърхноста.
Готовото ястие се поръсва с дребно нарязания магданоз и
се съхранява
на водна баня или върху слабо загрята плоча, без да ври. Поднася
се с гарнитура от ориз, поръсен със смлян черен пипер и ситно нарязан магданоз,
или с друга подходяща гарнитура.
Няма коментари:
Публикуване на коментар