Най-популярни рецепти

Чомлек - кебап




Агнешко месо от труп                                                         2461                  1846
- Телешко месо от труп                                                       2580                  1935
- Овнешко месо от труп                                                       2344                  1875
- Свинско месо от труп                                                       2122                   1846
- Телешко месо разфасовано                                              2037                   1935
- Свинско месо разфасовано                                               1943                  1846
Свинска мас                                                                            150                    150
- Растително масло                                                                 100                    100
Прясно масло                                                                          100                    100
Кромид лук  - стар                                                                  200                    168
Арпаджик                                                                              1000                    800
Чесън                                                                                       100                      78
Доматено пюре                                                                         50                      50
Брашно                                                                                      40                      40
Домати                                                                                     200                    176
Червено вино                                                                          100                     100
Магданоз                                                                                 100                      70
Червен пипер                                                                            10                       10
Черен пипер                                                                                3                        3
Чубруца - клонли                                                                      20                      20
Сол                                                                                             20                       20
Гарнитура (peц. № 911,)                                                                                                     800

Добив:                                                                                                                                  3000
Тегло на една порция:                                                                                                          300
Химичен състав:  Б- 35,41,   М- 41,10,    В – 16,94,    кал. - 597

Месото (от бут - шол, ябълка, пли от плешка) се измива и обезкостява, нарязва се на парченца (по 5-6 бр. за порция) и се запържва в част от мазнината (мас, растително масло). В същата мазнина след изваждането на месото се задушава до омекване нарязаният на дребно лук. Прибавя се разреденото доматено пюре. Сместа се разбърква
и се задушава, докато остане почти на мазнина. Cлагa се червеният пипер. Връща се запърженото месо, залива се с бульон и половината от виното, похлупва се плътно с капак и се задушава на умерен огън до полуомекване. Прибавят се арпаджикът, който предварително е задушен в останалата мазнина до полуомекване, обелените
и нарязани на дребно червени домати, чубрицата и останалото вино. Няколко минути преди да се отстрани от печката, ястието се поръсва със запеченото брашно и запърженото прясно масло, разклаща се и се оставя да къкри, докато мазнината излезе на повърхноста.
Готовото ястие се поръсва с дребно нарязания магданоз и се съхранява
на водна баня или върху слабо загрята плоча, без да ври. Поднася се с гарнитура от ориз, поръсен със смлян черен пипер и ситно нарязан магданоз, или с друга подходяща гарнитура.

Няма коментари:

Публикуване на коментар