Най-популярни рецепти

БУЛЬОН ОТ РИБА С ПPИТУPKA



Рибни глави, кости, кожи и др.                                            1300                 1300
- Риба дребна - прясна                                                           1313                 1260
Червени домати                                                                         60                     60
Моркови                                                                                     80                     64
Целина                                                                                      100                     90
Магданоз - корени и листа                                                       60                     42
Селим (левощан)                                                                       10                       7
Кромид лук                                                                                60                     50
Пащърнак                                                                                   60                    45
Сол                                                                                              20                    20
Лимон                                                                                       100                    40
Черен пипер на зърна                                                                  2                     2
Гарнитура (рец. № 256, 263, 259. 261)

Добив:                                                                                                                                   3000
Тегло на една порция:                                                                                                           300
Химичен състав:  Б - 0,55,    М - 0,14,    В - 3,34, кал, - 17,2




Почистените и измити рибни отпадъци се заливат със студена вода и заедно с почистените и нарязани ароматни корени се варят на тих огън 25-30 минути, като през време на варенето пяната се отстранява с решетеста лъжица. Няколко минути преди свалянето нa съда от огъня се прибавят вкусовите подправки. Готовият бульон се
оставя да се утаи, след, което се прецежда през тензух или гъста цедка и се овкусява. Поднася се в чаши студен или топъл с различни притурки - пирожки, соленки , зеленчуци, палачинки и др. Месото на сварената риба се използува за cyпи, салати, пастети и други ястия. При използуване на глави от риба есетра свареното
месо се обира за приготвяне на други ястия, а костите се доваряват
за подсилване на бульона.

Няма коментари:

Публикуване на коментар