Рибни
глави, кости, кожи и др. 1300 1300
- Риба
дребна - прясна
1313 1260
Червени
домати
60 60
Моркови
80 64
Целина
100 90
Магданоз -
корени и листа 60 42
Селим
(левощан) 10 7
Кромид лук
60 50
Пащърнак
60 45
Сол
20 20
Лимон
100 40
Черен
пипер на зърна 2
2
Гарнитура
(рец. № 256, 263, 259. 261)
Добив:
3000
Тегло на
една порция: 300
Химичен
състав: Б - 0,55,
М - 0,14, В - 3,34, кал, - 17,2
Почистените и измити рибни отпадъци се заливат със
студена вода и заедно с почистените и нарязани ароматни корени се варят на тих
огън 25-30 минути, като през време на варенето пяната се отстранява с решетеста
лъжица. Няколко минути преди свалянето нa съда от огъня се прибавят вкусовите
подправки. Готовият бульон се
оставя да се утаи, след, което се прецежда през тензух
или гъста цедка и се овкусява. Поднася се в чаши студен или топъл с различни притурки
- пирожки, соленки , зеленчуци, палачинки и др. Месото на сварената риба се използува
за cyпи, салати, пастети и други ястия. При използуване на глави от риба есетра
свареното
месо се обира за приготвяне на други ястия, а костите се
доваряват
за подсилване на бульона.

Няма коментари:
Публикуване на коментар