Какво да сготвя днес?

ДЕСЕРТИ (5)



ДЕСЕРТИ

Десертите са сдадки ястия, които се поднасят последни при храненето Поради това те тря6ва да бъдат лесносмилаеми. Това се постига, като захарта в суровите плодове, компотите, соковете, и нектарите и др. се намира в разтворено състояние, а тестените дссерти имат шуплеста порьозна констистенция. Такава констистенция се получава чрез прибавяне на раз6ити белтъци или жълтъци, масло, мая, прахове за печeнe
(сода букарбонат, бакпулвер и др)
Десертът за дадено меню тpябва да е такъв, че да го допълва по продукти
и същевременно по възможност да е различен от основното ястие по начин на топлинната обработка. Например, ако основното ястие е богато на белтъчини, мазнини и въглехидрати, десертът тря6ва да е по- лек - от плодове, чрез които се набавят необходимите соли, киселини, витамини и целулоза, а ако в основното ястие преобладават зеленчуци, десертът трябва да е по-калоричен - сладки омлети или суфлета, пудинги (ориз. орехи. шоколад и др). тестени дссерти и др.
Ако основното ястие е пържено или запечено (мусака), десертът не 6ива да б·ьде паниранн ябълки или сливи, нито макарони на фурна и т. н.
Десертите трябва да се поднасят в апетитна форма и привлекателен вид, за да подпомогнат храносмилането. Десертите биват топли - oмлети, суфлета. пудинги, палачинки макарони на фурна и др., и студени - компоти, кисели, желета, кремове,
сладолети и  др.
Десертите, които се приготвят с яйца, непреминаващи през продължителна топлинна обработка, могат да се приготвят само с яйца.



Плодови десерти
Пресни плодове
Пресни (замразени ) плодове със захар 
Плодова салата с коняк
Пресни (замразени) плодове със сметана (кисело мляко)

КОМПOT ОТ ПРЕСНИ (ЗАМРАЗЕНИ ) ПЛОДОВЕ
Плодови желета и кремове
Млечни десерти
Кремове с желатин - ,,Баварски“
Сладоледи
Тестени и други кухненски десерти

Палачинки с конфитюр и сироп

Няма коментари:

Публикуване на коментар