ДЕСЕРТИ
Десертите са
сдадки ястия, които се поднасят последни при храненето Поради
това те тря6ва да бъдат лесносмилаеми. Това се постига, като
захарта в суровите плодове, компотите, соковете, и нектарите и др. се
намира в разтворено състояние, а тестените дссерти имат шуплеста порьозна
констистенция. Такава констистенция се получава чрез прибавяне на раз6ити
белтъци или жълтъци, масло, мая, прахове за печeнe
(сода букарбонат,
бакпулвер и др)
Десертът за дадено
меню тpябва да е такъв, че да го допълва по продукти
и същевременно по
възможност да е различен от основното ястие по начин на
топлинната обработка. Например, ако основното ястие е богато на
белтъчини, мазнини и въглехидрати, десертът тря6ва да
е по- лек - от плодове, чрез които се набавят необходимите соли, киселини,
витамини и целулоза, а ако в основното ястие преобладават зеленчуци,
десертът трябва да е по-калоричен - сладки омлети или суфлета, пудинги (ориз.
орехи. шоколад и др). тестени дссерти и др.
Ако основното
ястие е пържено или запечено (мусака), десертът не 6ива
да б·ьде паниранн ябълки или сливи, нито макарони на фурна и
т. н.
Десертите трябва
да се поднасят в апетитна форма и привлекателен вид, за да
подпомогнат храносмилането. Десертите биват топли
- oмлети, суфлета. пудинги, палачинки макарони на фурна и др., и студени -
компоти, кисели, желета, кремове,
сладолети и др.
Десертите, които
се приготвят с яйца, непреминаващи през продължителна топлинна обработка, могат
да се приготвят само с яйца.
Плодови десерти
Пресни плодове
Пресни (замразени ) плодове със захар
Плодова салата с коняк
Пресни (замразени) плодове със сметана (кисело мляко)
КОМПOT ОТ ПРЕСНИ (ЗАМРАЗЕНИ ) ПЛОДОВЕ
Плодови желета и кремове
Млечни десерти
Кремове с желатин - ,,Баварски“
Сладоледи
Тестени и други кухненски десерти
Палачинки с конфитюр и сироп
Няма коментари:
Публикуване на коментар