Най-популярни рецепти

ПТИЧИ БУЛЬОН С ПРИТУРКА



Птичи кости, крака, крила и др .                                         1200                 1300
Червени домати                                                                        60                     60
Моркови                                                                                    80                     64
Целина                                                                                     100                     90
Магданоз - корени и листа                                                      60                     42
Кромид лук                                                                               60                     50
Пащърнак                                                                                  60                     45
Сол                                                                                             20                     20
Лимон                                                                                      100                     40
Черен пипер на зърна                                                                2                       2
Гарнитура (рец. № 256, 263, 259. 261)


Добив:                                                                                                                                   3000
Тегло на една порция:                                                                                                           300
Химичен състав:  Б - 0,55,    М - 0,14,    В - 3,34, кал, - 17,2




Измитите и начукани, на дребно кости заедно с добре измитите дреболии се заливат със студена вода и се варят на тих огън 2 1/2 до 3 часа. При кипването на течността пяната се обира с решетеста  лъжица. Около 40-50  минути преди отстраняването на съда от огъня се прибавят ароматните корени и солта. Ако в бульона се варят цели птици,
след сваряването им те се изваждат и се покриват с чиста мокра кърпа, за да не почернеят и да не засъхнат. Готовият бульон се прецежда през тензух или гъста цедка, овкусява се и се сервира топъл в чаши, като се поръсва с дребно нарязаните магданозови листа. Като притурка се поднасят отделно пирожки, палачинки, зеленчуци,
соленки и др. Когато бульонът  се поднася без притурки, теглото на порцията
се намаля с 50 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар