Птичи
кости, крака, крила и др . 1200 1300
Червени
домати 60 60
Моркови 80 64
Целина
100 90
Магданоз -
корени и листа 60 42
Кромид
лук
60 50
Пащърнак
60 45
Сол
20 20
Лимон
100 40
Черен
пипер на зърна 2 2
Гарнитура
(рец. № 256, 263, 259. 261)
Добив:
3000
Тегло на
една порция: 300
Химичен
състав: Б - 0,55,
М - 0,14, В - 3,34, кал, - 17,2
Измитите и начукани, на дребно кости заедно с добре
измитите дреболии се заливат със студена вода и се варят на тих огън 2 1/2 до 3
часа. При кипването на течността пяната се обира с решетеста лъжица. Около 40-50 минути преди отстраняването на съда от огъня се
прибавят ароматните корени и солта. Ако в бульона се варят цели птици,
след сваряването им те се изваждат и се покриват с чиста
мокра кърпа, за да не почернеят и да не засъхнат. Готовият бульон се прецежда през
тензух или гъста цедка, овкусява се и се сервира топъл в чаши, като се поръсва
с дребно нарязаните магданозови листа. Като притурка се поднасят отделно
пирожки, палачинки, зеленчуци,
соленки и др. Когато бульонът се поднася без притурки, теглото на порцията
се намаля с 50 г.

Няма коментари:
Публикуване на коментар