Най-популярни рецепти

БУЛЬОН ОТ ГЪБИ С ПРИТУРКА



Гъби пресни                                                                            700                  650
 - Гъби сушени                                                                        105                  105
Прясно маcлo                                                                          120                  108
Моркови                                                                                  100                    80
Целинa - глави                                                                        125                  105
Пащърнак                                                                                  40                    30
Сол                                                                                             25                    25
Лимон                                                                                      100                    40
Черен пипер на зърна                                                                2                      2
Гарнитура (рец. № 256, 263, 259. 261)


Добив:                                                                                                                                   3000
Тегло на една порция:                                                                                                           300
Химичен състав:  Б - 2,04.   М- 5,11,    В - 3,74.    кал,. - 71



Пресните гъби се почистват от пънчетата , измиват се добре, заливат се със студена вода (в съотношение 1:5 - 6, т. е. на 1 кг гъби 5-6 л вода) и заедно с почистените и нарязани на парченца зеленчуци  се варят около 2 часа ва тих огън. Подправките се прибавят около половин час преди отстраняването на бульона от огъня, а маслото
 - непосредствено след свалянето му от огъня. След като се
утаи. бульонът се прецежда през тензух или гъста плетена цедка,
овкусява се и се поднася топъл в чаши с притурка от ситно нарязаните
гъби, пирожки, профетроли, соленки, палачинки и др.
При използуване на сушени гъби след измиването им в студена
вода те се накисват за около 2-3 часа в студена вода, за да набъбнат, и тогава се варят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар