Гъби
пресни 700 650
- Гъби сушени 105
105
Прясно маcлo 120 108
Моркови 100 80
Целинa -
глави 125
105
Пащърнак 40 30
Сол 25
25
Лимон 100
40
Черен
пипер на зърна 2
2
Гарнитура
(рец. № 256, 263, 259. 261)
Добив:
3000
Тегло на
една порция: 300
Химичен
състав: Б - 2,04. М- 5,11, В - 3,74. кал,. - 71
Пресните гъби се почистват от пънчетата , измиват се
добре, заливат се със студена вода (в съотношение 1:5 - 6, т. е. на 1 кг гъби 5-6
л вода) и заедно с почистените и нарязани на парченца зеленчуци се варят около 2 часа ва тих огън. Подправките
се прибавят около половин час преди отстраняването на бульона от огъня, а
маслото
- непосредствено
след свалянето му от огъня. След като се
утаи. бульонът се прецежда през тензух или гъста плетена
цедка,
овкусява се и се поднася топъл в чаши с притурка от ситно
нарязаните
гъби, пирожки, профетроли, соленки, палачинки и др.
При използуване на сушени гъби след измиването им в
студена
вода те се накисват за около 2-3 часа в студена вода, за
да набъбнат, и тогава се варят.

Няма коментари:
Публикуване на коментар