Какво да сготвя днес?

Оригинални Кюфтета от 1970 година



Телешко месо от труп                                                   70,853                53140
- Говеждо месо от труп                                                 67,266                53,140
- Свинско месо от труп                                                 61,080                53,140
- Овнешко, козе, шилешко месо от труп                     66,425                53,140
- Агнешко, ярешко месо от труп                                  70,853                53,140
- Кайма по БДС - 7220-74                                             54,200                54,200
Сол                                                                                    1,060                  1,060
Черен пипер                                                                     0,080                   0,080
Кимион                                                                             0,090                   0,090
Кромид лук – зрял                                                           6,072                   5,100
Вода                                                                                  1,080                   1,080

Добив: 1000 бр. по 60 r сурови ± 1 г/бр.
              1000 бр. по 45 г изпечени ± 2 r/бр.

Забележки:
1. Когато кебапчетата и кюфтетата се произвеждат от смляно месо (кайма) по
БДС - 7220-74, допълнително сол не се слага.
2. Когато кебапчетата и кюфтетата се приготвят в заведенията за обществено
хранене, в т. ч. и столовете, съотношението на месата в каймата се опреде в зависимост от наличните видове месо, а не по БДС-7220-74, като се препоръчва
съотношение 50:50.
3. Съгласно БДС 7220-74 в зависимост от вида на кзползуваната суровпна
смляното месо е:
- едносортно телешко;
- едносортно свинско;
- смес от говеждо и свинско (40:60);
- смес от телешко и свинско (40:60);
- смес от телешко и свинско (60:40);
- смес от телешко, свинско и овче (35:30:35).
4. От готовата месна кайма за кюфтета могат да се приготвят:
- нервозни кюфтета - при прибавяне на сушени лютиви пиперки (смлени) -
450 г нето за 1000 бр.;
- кюфтета с кашкавал - при прибавяне на кашкавал (настьрrан или на куб·
чета) - 6000 r нето за 1000 бр., при което теr.~ото на едно изпечено кюфте става 50 r.
За производството на кебапчета и кюфтета се използува прясно,
охладено или правилно дефростирано (размразено) телешко, овче и
свинско месо (телешкото и овчето месо, лагерувано не повече от 6 месеца,
а свинското - не повече от 3 месеца).
За правилното размразяване на замразеното месо се прилагат
следните методи:
а) бавно размразяване във въздушна среда - при температура на
въздуха от 0° до + 6°С; дефростацията на месото се извършва за около
48 часа;
б) бързо размразяване във въздушна среда - при температура
на въздуха 20-25°С; дефростацията на месото се извършва за около
24 часа.


Телешкото и овчето месо се почистват от грубите сухожилия и мускулните ципи. Свинското меоо се обелва от сланината. Обезкостеното месо се нарязва на късове с тегло 80-100г  (едносортно или комбинирано с други меса), посолява се с 2% готварска
сол и се смила в месомелачка с диаметър на решетката 3-4 мм. Смляното
месо се поставя в тави и се оставя да зрее при теипература  0° до 5° около едно денонощие, след което се омесва добре с подправките (черен пипер и кимион, запечен преди смилането) и водата. От така приготвената смес машинно или ръчно се оформят кебапчета по 50 г броя. Когато се приготвят кюфтета, в каймата се прибавя предвиденото количество почистен и нарязан кромид лук. Те се оформят
машинно или ръчно по 60 г броя. Допуска се фира при студената обработка (оформянето) на кебапчетата и кюфтетата до 0,8% от общата нетна маса.
Кебапчетата и кюфтетата се нареждат на три реда в тави от пласмаса или неръждаем метал (разрешен от МНЗ) и се покриват с полиетилен или пергаментова хартия.
Готовата продукция се съхранява в хладилник при температура от 0° до 4° до 48 часа от деня на смилането на месото. Кебапчетата и кюфтетата се изпичат равномерно от всички страни на силна скара (с дървени въглища или електрическа), предварително
добре почистена и намазана с мазнина, и се поднасят веднага. В една порция се слагат по 2 бр. кюфтета или кебапчета и 150 г гарнитура от 3 вида. По искане на консуматора броят на кюфтетата или кебапчетата в порцията може да се увеличи.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар