Кости -
телешки или говежди 1200 1300
Телешко
месо (кайма) 60 60
Моркови
80 64
Целина
100 90
Прясно
зеле 70 57
Червени
домати
100 88
Яйце (само
белтъка)
25 25
Магданоз -
корени и листа 60 42
Дафинов лист
1 1
Кромид
лук
60 50
Пащърнак
60 45
Сол
20 20
Лимон
100 40
Черен
пипер на зърна 2 2
Гарнитура
(рсц. № 263, 259, 256)
Добив:
3000
Тегло на
една порция: 300
Химичен
състав: Б-2,18, М- 0,52, В- 4,58, кал. - 32
Костите се измиват добре в студена вода, насичат се
(нарязват се) на дребни парчета и се запиват със студена вода (3-4 л вода на 1
кг кости). В отделен съд се поставят измитите, почистени и настъргани на ренде
зеленчуци и нарязаният лук. Към тях се прибавят едро смляното месо, белтъкът от
яйцето и около 0,5 л вода. Сместа се разбърква и се изсипва в съда с костите.
Добавят се и подправките, след което всичко се вари на тих огън 4-5 часа,
докато се получи бульон с необходимата концентрация. След свалянето на съда от
огъня бульонът се оставя да се утаи,
прецежда се през тензух или гъста цедка. овкусява се и се сервира горещ в чаши
заедно с подходяща притурка - пирожки, соленки и зеленчук и др.

Няма коментари:
Публикуване на коментар