Най-популярни рецепти

МЕСО - КОСТЕН БУЛЬОН С ПРИТУРКА



Кости - телешки или говежди                                              1200                 1300
Телешко месо (кайма)                                                              60                     60
Моркови                                                                                    80                     64
Целина                                                                                     100                     90
Прясно зеле                                                                               70                     57
Червени домати                                                                      100                     88
Яйце (само белтъка)                                                                 25                     25
Магданоз - корени и листа                                                      60                     42
Дафинов лист                                                                             1                       1
Кромид лук                                                                               60                     50
Пащърнак                                                                                  60                     45
Сол                                                                                             20                     20
Лимон                                                                                      100                     40
Черен пипер на зърна                                                                 2                      2
Гарнитура (рсц. № 263, 259, 256)

Добив:                                                                                                                                   3000
Тегло на една порция:                                                                                                           300
Химичен състав:  Б-2,18, М- 0,52, В- 4,58, кал. - 32




Костите се измиват добре в студена вода, насичат се (нарязват се) на дребни парчета и се запиват със студена вода (3-4 л вода на 1 кг кости). В отделен съд се поставят измитите, почистени и настъргани на ренде зеленчуци и нарязаният лук. Към тях се прибавят едро смляното месо, белтъкът от яйцето и около 0,5 л вода. Сместа се разбърква и се изсипва в съда с костите. Добавят се и подправките, след което всичко се вари на тих огън 4-5 часа, докато се получи бульон с необходимата концентрация. След свалянето на съда от огъня бульонът  се оставя да се утаи, прецежда се през тензух или гъста цедка. овкусява се и се сервира горещ в чаши заедно с подходяща притурка - пирожки, соленки и зеленчук и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар