Кости - телешки или говежди 1430 1430
Целина 120 105
Моркови
100 80
Червени домати 100 88
Кромид лук
100 84
Пащърнак
70 53
Магданоз - корени и стебла
80 56
Черен пипер (на зърна)
2 2
Карамфил (на зърна)
1 1
- Лимон
120 48
Сол
25 25
Притурка (рец. № 263, 259, 256)
Добив:
3000
Тегло на
една порция: 300
Химичен
състав: Б- 0,74, М- 0,17, В -4,28, кал. - 22
Насечените или нарязани на дребни парчета кости, след
като се измият добре, се заливат със студена вода (от 2-4 л вода на 1 кг кости в зависимост от желаната концентрация
на бульона) и се оставят да врят на тих огън 4-5 часа. При кипването на
течността пяната и излишната мазнина се обират с решетеста лъжица. Около 40-50
минути преди свалянето на бульона от огъня се прибавят почистените и
измити ароматни корени, запеченият лук и доматите.
Готовият бульон
се оставя да се утаи, прецежда се през тензух или гъста
цедка и се овкусява. Поднася се топъл в чаши с притурка по желание - пирожки, соленки.
зеленчуци и др.

Няма коментари:
Публикуване на коментар