Най-популярни рецепти

СВЕТЪЛ КОСТЕН БУЛЬОН



Кости - телешки или говежди                                            1430                  1430
Целина                                                                                    120                    105
Моркови                                                                                 100                      80
Червени домати                                                                     100                      88
Кромид лук                                                                            100                      84
Пащърнак                                                                                70                       53
Магданоз - корени и стебла                                                   80                      56
Черен пипер (на зърна)                                                            2                        2
Карамфил  (на зърна)                                                               1                        1
- Лимон                                                                                   120                     48
Сол                                                                                            25                     25
Притурка (рец. № 263, 259, 256)

Добив:                                                                                                                                   3000
Тегло на една порция:                                                                                                           300
Химичен състав:  Б- 0,74,   М- 0,17,   В -4,28,   кал. - 22


Насечените или нарязани на дребни парчета кости, след като се измият добре, се заливат със студена вода (от 2-4 л вода  на 1 кг кости в зависимост от желаната концентрация на бульона) и се оставят да врят на тих огън 4-5 часа. При кипването на течността пяната и излишната мазнина се обират с решетеста лъжица. Около 40-50 минути преди свалянето на бульона от огъня се прибавят почистените и
измити ароматни корени, запеченият лук и доматите. Готовият бульон
се оставя да се утаи, прецежда се през тензух или гъста цедка и се овкусява. Поднася се топъл в чаши с притурка по желание - пирожки, соленки. зеленчуци и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар