Най-популярни рецепти

БУЛЬОН КОНСОМЕ



Телешки или rовежди кости                                                1430               1430
Телешко месо (каима)                                                              60                   60
Целина                                                                                     120                 105
Моркови                                                                                  100                   80
Прясно зе.ле                                                                              70                   58
Червени домати                                                                      100                   88     
Кромид лук                                                                             100                   84
Пащърнак                                                                                  70                   53
Магданоз - корени и, стебла                                                    80                  56
Яйце 1 бр. - само белтъкът                                                      20                   20
Черен пипep                                                                                2                     2
Дафинов лист                                                                             1                     1
Оцет                                                                                            60                   60
- Лимон                                                                                     120                  48
Сол
Притурка (рец. № 259, 263)
Добив:                                                                                                                             3000
Teгло на една порция:                                                                                                     300
Химнчен състав (без nритурката):  Б - 2,34, М - 0,52, В - 4,58.кал. - 33,2.


Костите се насичат или се нарязват на парчета, изкисват се в студена течаща вода, измиват се и се заливат със студена вода (3-4 л вода на 1 кг кости). В отделен съд се поставят измитите, почистени и настъргани на ренде зеленчуци, смляното крехко месо и белтъкът от яйцето, след което се добавя около 1 л вода. Сместа се разбърква
добре и се изсипва в съда с костите. Прибавят се също подправките и запеченият лук. Всичко се вари на тих огън 4-5 часа, докато се пол учи бульон с необходимата концентрация. Cлед свалянето на съда от огьня бульонът се оставя да се утаи, а после се прецежда през тензух или гъста плетена цедка и се овкусява. Поднася се горещ в чаши или специални шоли. Отделно се поднася притурката - солевки, пирожки и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар