Телешки или
rовежди кости 1430 1430
Телешко месо
(каима) 60 60
Целина 120 105
Моркови 100 80
Прясно зе.ле
70 58
Червени домати 100 88
Кромид лук 100 84
Пащърнак
70 53
Магданоз - корени и, стебла 80 56
Яйце 1 бр. - само белтъкът
20 20
Черен пипep
2 2
Дафинов лист 1 1
Оцет
60 60
- Лимон
120 48
Сол
Притурка (рец. № 259, 263)
Добив:
3000
Teгло на една порция: 300
Химнчен състав (без nритурката): Б - 2,34, М - 0,52, В -
4,58.кал. - 33,2.
Костите се насичат
или се нарязват на парчета, изкисват се в студена течаща вода,
измиват се и се заливат със студена вода (3-4 л вода на 1 кг кости).
В отделен съд се поставят измитите, почистени и настъргани на
ренде зеленчуци, смляното крехко месо и белтъкът от яйцето,
след което се добавя около 1 л вода. Сместа се разбърква
добре и се изсипва
в съда с костите. Прибавят се също подправките и запеченият лук.
Всичко се вари на тих огън 4-5 часа, докато се пол учи
бульон с необходимата концентрация. Cлед свалянето на съда от огьня
бульонът се оставя да се утаи, а после се прецежда през тензух или
гъста плетена цедка и се овкусява. Поднася се горещ в чаши или специални
шоли. Отделно се поднася притурката - солевки, пирожки и др.

Няма коментари:
Публикуване на коментар