Месо трупно -
телешко, говеждо или
агнешко,
предназначено за други ястия 2551 2500
Целина
120 105
Моркови
100 80
Червени
домати 100 88
Кромид лук
100 84
Пащърнак 70 53
Магданоз - корени
и стебла
80 56
Черен пипер
2 2
Оцет
60 60
- Лимон
120 48
Сол
25 25
Притурка (рец. №
261, 256,
259, 263, 262)
Добив:
3000
Teгло на една
порция:
300
Химнчен състав
(без nритурката): Б-0,75, М-0,18,
В-4,30, кал. - 22
Оформеното според
предназначението му крехко месо (от бута, плешката, гърдите
или пържолната част) се нзмива добре, след което се залива със
студена вода (2-3 л вода на 1 кr месо) в зависимост от възрастта
на животното и желаната концентрация; на бульона и се вари
до омекване на тих огън. Пяната и излишната мазнина се обират
с решетеста лъжица
или цедка. Около 40-50 мин преди снемането на бульона от
огъня се прибавят почистените и измити аромани корена, солта
и запеченият лук. След свалянето на съда от огъня бульонът се осrавя да се утаи, прецежда се през тензух
или гъста цедка и се
овкусява. Поднася се горещ в чаши с прнтурка по желание
палачинки,
зеленцук, соленки, пирожки, крокети, кнедли и др.
Месото се
остойностява в други ястия. в които се влага.

Няма коментари:
Публикуване на коментар