Най-популярни рецепти

МЕСЕН СОК



Кости - телешки, свински, агхешки                                    5000             5000
Прясно масло                                                                           250              250
- Mapгapин                                                                               250              250
- Растително масло                                                                 250               250
Ароматни корени:
Целина                                                                                     150               135
Моркови                                                                                  220               176
Пащърнак                                                                                235               175
Лук                                                                                           250               210

Добив:                                                                                                                              10 000



Месният сок. който се отделя в тавата прт печенето на месо, птици, дивеч, се използва , като се прибавя към печеното месо или в сосове, приготвени от месен или костен бульон. При печенето на големи парчета месо в тава се прибавят дребно
нарязан и кости (телешки - за телешко печено, свински - за свинско
печено, птичи - за печени птици, кости от дивеч - за печен дивеч). Посочените
продукти и добивът съответстват на 10 кг сурово месо, определено за печене.
След като месото и костите придобият розов цвят, в тавата се добавя малко вода (бульон), която да предпази от прегаряне сока, отделящ се от месото и костите.
За да се подобри вкусът на соса, при печенето на месото в тавата се поставят ароматни корени - целина, моркови, лук, пащърнак. Ако сокът е в недостатъчно количество, трябва да се долее малко бульон.
Получените в тавата след печенето на месото месен сок и мазнина се отливат. В тавата се сипва кафяв бульон и се вари 1-2 часа, след което се прецежда и се смесва с отлетия сок.
При печенето на 1 кг месо може да се получи 400-500 г месен сок, ако костите се варят по-продължително.

Няма коментари:

Публикуване на коментар