Телешко месо от
труп
1333 1000
- Говеждо месо от
труп
1266 1000
- Овче месо от
труп
1250 1000
- Телешко месо
разфасовано 1053 1000
- Кайма - смес
1000 1000
- Рибна кайма
1100 1100
Кромид лук
200 168
Ориз
110 220
Магданоз
40 28
Брашно
60 60
Полуфабрикат
1450 1300
Разтително
масло 100 100
Прясно масло
50 50
Домати
500 440
Доматено пюре 50 50
Брашно
40 40
Сушени пиперки
„шипки" 20 20
Магданоз (джоджен,
чубрица) 40 28
Червен пипер
10 10
Дафннов лист
0,1
0,1
Черен пипер 3
3
Сол
25 25
Добив:
3000
Тегло на една
порция: 300
Химичен състав: Б - 23,54, М - 19,91, В - 20,48, кал. - 365,7
Месото, нарязано на
парчета по 80-100 r, се смила два пъти в месомелачка. Прибавят се полусвареният
ориз, част от лука, нарязан на дребно, магданозът, нарязан на ситно, част от
смления черен пипер и сол на вкус. Сместа се омесва добре и от нея се оформят
кюфтета,
които се овалват в
брашно. В мазнината се задушава останалият кромид лук, нарязан на дребно, след
което се прибавят лютивите пиперки (цели), доматеното пюре, брашното и
червеният пипер. Сместа се разрежда с бульон или гореща вода . Полученият сос
се подправя с дафиновия лист, останалия черен пипер, чубрицата и сол на вкус и се
вари на тих огън няколко минути. Тогава се прибавят кюфтетата и доматите,
обелени и нарязани на парчета. Ястието се вари 15--20 минути.
Пpи поднасяне се
поръсва със ситно нарязания магданоз (джоджен)
и се гарнира с пюре
от картофи или друга подходяща гарнитура.
Няма коментари:
Публикуване на коментар