Какво да сготвя днес?

Кюфтета по цариградски





Телешко  месо  от труп                                                         1333                 1000
- Говеждо месо от труп                                                         1266                 1000
- Овче месо от труп                                                               1249                 1000
- Телешко месо раз- фасовано                                              1053                 1000
- Кайма - смес                                                                         1000                1000
- Кайма - рибна                                                                       1100                1100
Кромид лук                                                                               200                  168
Бял   (типов)  хляб                                                                    245                  220
Водa                                                                                           140                  140
- Прясно мляко                                                                         145                   140
Магданоз                                                                                    40                     28  
Яйца    (1 1/2-l бр.)                                                                     75                     60
Брашно   (галета)                                                                       60                     60
Сол                                                                                              10                     10
Черен пипер                                                                                 3                       3            
Полуфабрикат                                                                                                 1660
Растително масло                                                                     150                  150
Прясно  масло                                                                             50                    50
Пюре  от  картофи   (рец. № 895)                                              20                    20

Добив:                                                                                                                                  3000
Тегло на една порция:                                                                                                          300
Химичен състав:  Б - 26,47,     М - 26,12,    В - 36,25,     кал. - 500



Почистеното   от  костите   и   сухожилията   месо   се  нарязва   на   парчета  по  50-100r  и се смила  в  месомелачка.  Към  каймата  се  прибавят дребно   нарязаният   лук,   предварително   накиснатият    в   студена    вода хляб,  яйцата,  нарязаният   на  дребно  магданоз,  ситно  смленият    черен пипер  и  солта. Сместа  се омесва  добре.  От  нея  се оформят  малки  кюфтета (като  топчета  - по  6  бр.  за  порция) ,  които  се  овалват   в   брашното  и  се  изпържват  в  сгорещената  мазнина,  като  се  запазва  кръглата им форма. При  поднасяне  в  чинията  се  слага  картофено  пюре,  приготвено  по
рец.№ 1095, което  се  украсява   с  пържени  картофи   (чипс), клончета
от магданоз или фигурки от варено червено цвекло  и  кисела  камба, кисели краставички и др. От двете страни се поставят изпържените кюфтенца,  а отстрани  се сипва  сосът от  печено.


Няма коментари:

Публикуване на коментар