Най-популярни рецепти

Месо – шпиковано и задушено




 

Телешко месо от труп                                                         2580                 1950
        Говеждо месо от труп                                                  2597                 2000
        Телешко месо разфасовано                                         2037                 1935
        Говеждо месо разфасовано                                         2105                  2000
Свинска мас                                                                           100                   100
        Растително масло                                                           100                   100
Прясно масло                                                                           30                     30
Моркови                                                                                  100                   100
Кромид лук                                                                             100                     84
Вино                                                                                        100                   100
Прясна сланина                                                                      100                   100
Копър                                                                                        50                     35
Целина                                                                                    100                     90
Доматено пюре                                                                      150                   150
Нишесте                                                                                    20                     20
Чесън                                                                                         10                      7
Магданоз – корени                                                                   50                     35
Дафинов лист                                                                          0,2                    0,2
Магданоз – листа                                                                     50                     35
Сол                                                                                            20                     20
Черен пипер                                                                               3                       3
Червен пипер                                                                             5                       5        



Добив:                                                                                                                               3000
Тегло на една порция:                                                                                                      300
Химичен състав:   Б – 34,51   М – 26,80    В – 6,73   кал. – 418

Месото ( от бут – ябълка, шол или  вайсбрат) , след като се почисти от ципите, се  шпикова с част от черния пипер ( на зъра ), част от целината,  морковите, чесъна, магданозовите корени и сланината, нарязани на ивички, връзва се с чист канап и се пържи в сгорещената мазнина ( мас, растително масло) до зачервяване от всички страни, след което се изважда от съда. В същия съд се задушава до полуомекване останалата част от лука, целината, морковите и магданозовите корени, нарязани на дребно. Прибавя се разреденото с вода доматено пюре, а като се изпари водата, се поръсва червеният пипер. Задушените зеленчуци се заливат с горещ бульон и в получения сос подправен с половината вино, останалия  черен пипер( на зърна) и дафинов лист, се връща месото. Ястието се похлупва  скапак и се задушава във фурната или на печката на бавно варене. Когато месото омекне, се прибавят останалото вино, леко  запържено прясно масло и разредено със студена вода нишесте. Ястието се задушава още 5 минути, след което се отсранява от печката. Сосът се пасира, а месото освободено от канапа, се нарязва на тънки филийки.  При поднасяне порциите с месото и соса се гарнират със задушени с масло  зеленчуци ( грах, моркови), картофено пюре макаронени изделия и др.




Няма коментари:

Публикуване на коментар