Най-популярни рецепти

Риба в желе





·                                        Бяла риба                                                                  3250                    1300
        Есетра                                                                        1880                     1240
        Моруна                                                                      2150                     1330
        Чига                                                                           2160                     1250 
        Филе от мерлуза (замразена)                                  1310                     1180
        Филе от хек (замразена)                                          1310                     1180
        Пъстърва                                                                   2080                     1250

·         Рибно желе (аспик) (рец.№ 142)                          600                 600 
·         Яйца (2 бр. )                                                           125                  100
·         Моркови                                                                   35                   28
·         Камби                                                                       70                   49
·         Кисели краставички                                               100                  59        
·         Сос „Сметана с хрян“ (рец. № 842)                      200                 200
·         Лимон                                                                      210                 200             
·         Червени домати                                                      120                 100    
За отварата
·         Моркови                                                                   50                    40
·         Целина                                                                      50                    35
·         Кромид лук                                                              50                    42
·         Сол                                                                            35                    35
·         Оцет                                                                          50                    50
·         Черен пипер, бахар                                                 0,2                   0,2
                     

Добив:                                                                                                 1000/2000
Тегло на една порция:                                                                            100/200
Химичен състав:  Б– 25,79   М– 9,79  В– 4,19  кал.– 213

Пресните есетрови риби се варят нарязани на едри парчета(без кожата и хрущялите), а рибите от другите  видове  се филетират и се нарязват на филии. Охладените риби (есетрови) се филетират.  Филетата от сварената и охладена риба се нареждат в съд, на  дъното на който предварително е нанесен пласт от охладеното рибно желе (аспик) и е направена украса с белтък от твърдо сварено яйце и нарязани  на фигурки моркови и камби.
Украсата се залива с останалия аспик, охладен до гъстотата на течен мед, и съдът се оставя на хладно място, за да се стегне аспикът. При поднасяне съдът се потапя за секунда в гореща вода и се обръща върху плато и желираната риба сеукрасява отгоре с яйце, домати , кисели краставички и лимон, подходящо нарязани, и клонки от магданоз или листа от зелена салата.
Отделно се поднася сметаната с хрян (пиготвена по рец.№842)



  

Няма коментари:

Публикуване на коментар